Η Καλαμάτα σε μια μέρα!

Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του στην πόλη, είναι το ιστορικό της κέντρο. Η περιπλάνηση στα δρομάκια του, εκτός από την ανακάλυψη σημαντικών μνημείων και Μουσείων παραπέμπει σε εικόνες και επαγγέλματα του παρελθόντος, που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. Εδώ, ο επισκέπτης θα γνωρίσει και τα τοπικά προϊόντα της Μεσσηνίας, αφού είναι πολλά τα μαγαζάκια που εμπορεύονται αποκλειστικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς.

Ξεκινώντας από το Κάστρο, θα κατευθυνθεί μέσα από τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου στην οδό Αριστομένους. Κατηφορίζοντας, θα συναντήσει το Δημαρχείο, το Πανταζοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα, την κεντρική πλατεία της πόλης με τα πολυάριθμα καφέ γεμάτα χειμώνα-καλοκαίρι και τα δεκάδες καταστήματα στους κάθετους δρόμους και θα συνεχίσει μέχρι το Πάρκο των Σιδηροδρόμων. Από εκεί, θα κατευθυνθεί είτε αριστερά προς την παραλιακή λεωφόρο είτε δεξιά προς τη «Μαρίνα» στη δυτική πλευρά της πόλης. Οποιαδήποτε και εάν είναι η επιλογή του, το βέβαιο είναι ότι θα περάσει ευχάριστα την ώρα του.

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε !

Το κάστρο της Καλαμάτας

Σε ένα πευκόφυτο λόφο με θέα τη θάλασσα, το κάστρο της Καλαμάτας κτίστηκε το 1208 από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται ημισπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννου ο οποίος χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Κάτω από το κάστρο πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των αρχαίων Φαρών.
Σημ. Λόγω εργασιών συντήρησης δεν επιτρέπεται η είσοδος στο Κάστρο και μπορεί να κινηθεί κανείς μόνο περιμετρικά στο εσωτερικό του.

Μονή Καλογραιών

Στο γυναικείο μοναστήρι Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης που κτίσθηκε τον 18ο αιώνα κοντά στο κάστρο, θα βρείτε ζωντανή τη βυζαντινή παράδοση ύφανσης μεταξωτών από καθαρό ζωικό μετάξι σε αργαλειούς, μια παραδοσιακή δραστηριότητα της Καλαμάτας που υπήρξε ένα από τα πλέον σημαντικά κέντρα παραγωγής μεταξιού (Ιστορικό Κέντρο)

Εκκλησία της Υπαπαντής του Σωτήρος

Επιβλητική η μητρόπολη της Καλαμάτας είναι αφιερωμένη στην Παναγία προστάτιδα της πόλης και κτισμένη το 19ο αιώνα σε βυζαντινό ρυθμό (Ιστορικό Κέντρο)

Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων

Βυζαντινή εκκλησία (1317), ένα μνημείο που εκπέμπει μία μαγική δύναμη λόγω της σημασίας του για την πόλη. Από εδώ ξεκίνησε ο πόλεμος της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου 1821 και τελέστηκε η πρώτη δοξολογία σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στεγάζει μια πλούσια συλλογή αρχαιοτήτων, που προέρχονται από διάφορα σημεία της Μεσσηνίας και χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. (Παπάζογλου 6, τηλ. 27210-26209, Τρ.-Κυρ. 8.00-14.30)

Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας

Εκτίθενται αντικείμενα συνδεδεμένα με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης, την παράδοση και την αγροτική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της Μεσσηνίας. (Κυριακού και Αγ. Ιωάννου 20, τηλ. 27210-28449, Τρ.-Κυρ. 10.00-13.00)

Δημοτική Πινακοθήκη

Στεγάζει έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία δωρίστηκαν μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Καλαμάτας το 1986. Στα έργα φαίνεται μία ιδιαίτερη ευαισθησία ανθρώπων που μέσα από την καταστροφή βλέπουν την αναγέννηση. (Παπάζογλου 5, τηλ. 27210 88991)

Πάρκο Σιδηροδρόμων

Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης, και είναι ένα αξιόλογο υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Εγκατεστημένο στον χώρο του παλαιού σταθμού «Καλαμάτα λιμήν», περιλαμβάνει μηχανές τρένων και βαγόνια κάθε εποχής αρμονικά τοποθετημένα σε ένα πράσινο τοπίο που αποτελεί και χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Παραλία Καλαμάτας

Η λεωφόρος Ναυαρίνου, η λεγόμενη «παραλία», είναι ένα από τα χαρίσματα της πόλης, Ζωντανή 24/24 ιδιαίτερα το καλοκαίρι γεμίζει την ημέρα με λουόμενους και τη νύχτα με Καλαματιανούς όλων των ηλικιών που απολαμβάνουν τις όμορφες καλοκαιρινές βραδιές στα πολυάριθμα clubs, ζαχαροπλαστεία και ψαροταβέρνες. Η παραλία που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία για τα καθαρά νερά της είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο του κλειστού Μεσσηνιακού Κόλπου της εξασφαλίζει ζεστά και ήσυχα νερά.

Φεύγοντας από την Καλαμάτα…

Εάν αποφασίσετε να αποδράσετε από την Καλαμάτα, όποια κατεύθυνση και να ακολουθήσετε, θα συναντήσετε όμορφα τοπία και περίφημους αρχαιολογικούς χώρους.

Αν κινηθείτε νοτιοανατολικά, θα κατευθυνθείτε προς τη Μάνη, γνωστή για το άγριο, πετρώδες και συναρπαστικό παράκτιο τοπίο της. Αν κινηθείτε νοτιοδυτικά, θα συναντήσετε την Κορώνη (31 χλμ) και την Μεθώνη (63 χλμ) πανέμορφες παραλιακές πόλεις με ξακουστά κάστρα.

Αν κατευθυνθείτε προς την ενδοχώρα, θα μπείτε στον υπέροχο κόσμο του Ταϋγέτου, την «σκεπή» της Καλαμάτας. Ο Ταΰγετος είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τους φίλους της ορεινής απόλαυσης, της πεζοπορίας και της αναρρίχησης. Μεγαλόπρεπος και γεμάτος αντιθέσεις, με ορθοπλαγιές, φαράγγια, σπήλαια, πηγές, ποτάμια και αλλού πλούσια βλάστηση και αλλού σκληρό βραχώδες τοπίο, σαγηνεύει αυτόν που θα αποφασίσει να τον εξερευνήσει.

Αρχαία Μεσσήνη (31 χλμ)

Μια από τις πιο καλοδιατηρημένες αρχαίες πόλεις (369 π.Χ. ) από την οποία πήρε το όνομα της η σύγχρονη Μεσσηνία. Με μοναδικά ιερά και δημόσια οικοδομήματα, επιβλητικές οχυρώσεις και κατοικίες, η Αρχαία Μεσσήνη έχει το σπάνιο προνόμιο να βρίσκεται σε ένα μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον και να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς.

Το μοναστήρι του Βουλκάνου (32 χλμ)

Σε απόσταση αναπνοής από την Αρχ. Μεσσήνη, στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ιθωμάτα Δία κτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια η περίφημη Μονή του Βουλκάνου. Στη μονή σώζονται σπουδαία χειρόγραφα, λείψανα Αγίων, ιερά σκεύη και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας (14ος αιώνας). Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι με πομπή της εικόνας της Παναγίας.

Τα νησιά της Μεσσηνίας…

Άλλοτε καταφύγια θαλασσοπόρων, κατακτητών, ναυαγών, κουρσάρων αλλά και αγίων, τα νησιά της Μεσσηνίας είναι μικροί άγνωστοι παράδεισοι που βρίσκονται πολύ κοντά στις μεσσηνιακές ακτές και πολύ μακριά από τους κλασσικούς προορισμούς των σημερινών ταξιδιωτών. Με ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, είναι όλα καλυμμένα από πυκνή βλάστηση όπου φωλιάζουν άγρια πουλιά και ζώα και περιτριγυρισμένα από απάνεμους όρμους με κρυστάλλινα νερά και μαγευτικούς βυθούς γεμάτους εντυπωσιακά ναυάγια, σήμερα, τα νησιά της Μεσσηνίας παραμένουν σχεδόν ανέπαφα από ανθρώπινη παρέμβαση.

Βενέτικο (απέναντι από την Κορώνη)
Σαπιέντζα, Σχίζα, Αγία Μαριανή (απέναντι από τη Μεθώνη)
Πρώτη (απέναντι από τους Γαργαλιάνους και τη Μαραθόπολη)
Σφακτηρία, Πύλος, Μαραθονήσι (απέναντι από την Πύλο)
Μερόπη (απέναντι από την Καρδαμύλη)

Προϊόντα & γαστρονομία

Η οικονομία της Μεσσηνίας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή με πιο γνωστή την παραγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και τις φημισμένες ελιές Καλαμών, τις μικροσκοπικές πρέσβειρες της Μεσσηνίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης στην περιοχή παράγονται σύκα και σταφίδα, προϊόντα με ξεχωριστή γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία που η αυθεντικότητά τους τα έχουν κάνει δημοφιλή στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Στη Μεσσηνία μπορεί κανείς ακόμη να απολαύσει εκλεκτό κρασί, ούζο, τσίπουρο και άλλα οινοπνευματώδη που παράγονται σε παραδοσιακά ποτοποιεία. Το τυρί σφέλα είναι ένα ακόμη τοπικό παραδοσιακό προϊόν και συνοδεύει εξαιρετικά τα παραδοσιακά λαλάγγια, αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με αγνά υλικά όπως αλεύρι, λάδι και νερό και τηγανίζονται σε φρέσκο αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Η γαστρονομία της περιοχής είναι εξαιρετικά πλούσια σε εδέσματα με πιο χαρακτηριστική λιχουδιά την «παπάρα», το κριθαρένιο παξιμάδι που έχει κατακτήσει τους καταναλωτές για την απλότητα και τη μεγάλη ποσότητα βιταμινών και ινών που περιέχει. Καταναλώνεται ελαφρά νοτισμένο με νερό, ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με ψιλοκομμένη ντομάτα και τρίμματα σφέλας.

Για γλυκές γεύσεις μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παστέλι, γλυκά του κουταλιού, γαλακτομπούρεκο, αλλά και τις εξαιρετικές μελωμένες δίπλες.

Εκδηλώσεις

Η Καλαμάτα φημίζεται εδώ και χρόνια για την έντονη πολιτιστική ζωή της.

Σημαντική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης έχει η ΔΕΠΑΚ (http://www.kalamataculture.gr), που οργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις και διαθέτει 3 σχολές το Δημοτικό Ωδείο, τη Σχολή Χορού και το Εικαστικό Σχολείο.

Επίσης, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες προτείνουν το ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας), η Δημοτική Φιλαρμονική, το Λύκειο των Ελληνίδων και πολλοί άλλοι πολιτιστικοί φορείς.

Η πολιτιστική ζωή περιλαμβάνει θεατρικά έργα, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, σεμινάρια ιστορίας, φιλοσοφίας κ.α. που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συναυλίες σημαντικών καλλιτεχνών κ.λπ.

Σημαντικά είναι επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού (http://www.kalamatadancefestival.gr) και το Φεστιβάλ Βιντεοδημιουργίας Μηδέν

ΠΗΓΗ MedMySea

Advertisements