Εξετάσεις: Μικρές συμβουλές για μεγάλες επιδόσεις


Τι πρέπει να κάνουμε το βράδυ πριν από τις εξετάσεις;

Κατ’ αρχήν είναι πολύ σημαντικό για τον μαθητή ή τη μαθήτρια να κοιμηθεί καλά το βράδυ πριν από τις εξετάσεις.

Κλείστε τα βιβλία πριν τις 9:00 και ετοιμαστείτε για ύπνο. Ενα ζεστό μπάνιο, χαμομήλι, απαλή μουσική και μια συζήτηση για κάτι ευχάριστο, όπως π.χ. τις καλοκαιρινές διακοπές, μπορεί να επιδράσουν χαλαρωτικά.

Τι πρέπει να κάνουμε το πρωί πριν από τις εξετάσεις;

Συνιστάται ένα ελαφρύ πρωινό για ενέργεια. Πάρτε μαζί σας νερό, μια μπάρα σοκολάτας, χαρτομάντηλα, και φυσικά ότι χρειάζεστε για την εξέταση – μολύβια, γόμα, στυλό.

Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής δεν είναι εποικοδομητικό.  Αντιθέτως εντείνει το στρες.  Επίσης η θετική σκέψη είναι σημαντική. Κάντε θετικές δηλώσεις στον εαυτό του όπως «διάβασα καλά όλη τη χρονιά και θα τα καταφέρω», «έχω προετοιμαστεί καλά και θα γράψω καλά». Δεν είναι ώρα τώρα να αγωνιάτε για την έκβαση των εξετάσεων.  πρέπει να είστε δυνατοί και ήρεμοι για να ανταπεξέλθετε στην εξέταση. ‘Ολα θα πάνε καλά.

Θα πρέπει να φθάσετε στο σχολείο 15 λεπτά πριν από τις εξετάσεις ώστε να εγκλιματιστείτε χωρίς να σας προκληθεί ιδιαίτερο άγχος. Καλό θα είναι να αποφύγετε τους στρεσαρισμένους συμμαθητές που μιλάνε για εξετάσεις, βαθμό δυσκολίας και πιθανότητα αποτυχίας.

Τι κάνω στη διάρκεια της εξετάσης

Παραμένουμε ψύχραιμοι. Καμία άσκηση δεν είναι αδύνατον να λυθεί έστω κι’ αν αρχικά μου φανεί δύσκολη.

Κατ’ αρχήν διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά και σιγουρευθείτε τι σας ζητείται.

Στην κατανόηση κειμένων διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις. Τι ακριβώς σας σας ζητείται να απαντήσετε; Σιγουρευτείτε ότι εντοπίσατε την απάντηση της ερώτησης μέσα στο κείμενο. Αν έχετε μια άγνωστη λέξη μην πανικοβληθείτε αλλά προσπαθήστε να μαντέψετε από τα συμφραζόμενα.

Στην έκθεση διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά και σιγουρευθείτε τι σας ζητείται. Αν έχετε μια άγνωστη λέξη μην πανικοβληθείτε αλλά προσπαθήστε να μαντέψετε από τα συμφραζόμενα. Αν διαβάζοντας τις ερωτήσεις σάς έρθει στο μυαλό κάτι που μπορεί να το ξεχάσετε, σημειώστε το στο πρόχειρο εκείνη τη στιγμή. Κάντε ένα γρήγορο πλάνο, προσέξτε να μη κάνετε λάθος στο register (formal / informal), μη ξεχάσετε να αναλύσετε και να εξηγείσετε με παραδείγματα. Χρησιμοποιήστε παραγράφους και συνδέστε σωστά το γραπτό σας σας (linking words, relative pronouns) για να είναι κατανοητό.

Είναι καλή ιδέα να αφήσετε λίγο χρόνο στο τέλος για να διαβάσετε ξανά τις απαντήσεις σας και να διορθώσετε κάποιες μικρολεπτομέρειες.

Στο ακουστικό μη χάνετε χρόνο. Αρχίστε να κοιτάτε τις ερωτήσεις για να αντιληφθείετε το θέμα και σε ποιά σημεία ίσως πρέπει να δώσετε σημασία. Μη μένετε ποτέ πίσω… Δεν ακούσατε καλά; Συνεχίστε να ακούτε προσπαθώντας να πιάσετε το γενικό νόημα των ‘οσων λέγονται. Αν μείνετε πίσω θα χάσετε τα υπόλοιπα.

Στα προφορικά δεν υπάρχει λόγο να έχουμε υπερβολικό άγχος. Ο εξεταστής είναι εκεί για να μας βοηθήσει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και όχι για να μας κρίνει αυστηρά. Προσέξτε την ερώτηση (προσέξτε το χρόνο που χρησιμοποίησε ο εξεταστής!) και προσπαθήστε να απαντήσετε. Άν ξεχάσετε μια λέξη, υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να αποδώσετε το νόημα! Μη πανικοβάλεστε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Advertisements