Τι είναι το Θεατρικό Παιχνίδι;


Είναι το παιχνίδι εμπνευσμένο από το θέατρο, χωρίς όμως ο αυτοσκοπός του να είναι η παρουσίαση ενός θεατρικού έργου. Μέσα από διάφορα παιχνίδια όπως η μίμηση η παντομίμα, δομημένος ή μη αυτοσχεδιασμός αλλά και διάφορα παιχνίδια που ευαισθητοποιούν τις αισθήσεις του, το παιδί έρχεται σε μια πιο λεπτή επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο αλλά και το περιβάλλον του.

Χρησιμότητα του θεατρικού παιχνιδιού:

Επιτρέπει στο παιδί να εκφραστεί συνολικά, να διοχετεύσει δημιουργικά την ενέργεια του, ενώ παράλληλα … ενισχύει την αίσθηση της ομαδικότητας.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί το θεατρικό παιχνίδι:

Όπως το θέατρο είναι “η τέχνη των τεχνών”, συνδυάζει δηλαδή τις περισσότερες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, έτσι και το θεατρικό παιχνίδι κάνει χρήση όλων των τεχνών με σκοπό την σφαιρική προσέγγιση των αισθήσεων του παιδιού. Η ζωγραφική, τα χρώματα, η μουσική, το σώμα μας η φωνή και η σιωπή μας, οι εκφράσεις μας όλα αυτά και ακόμα περισσότερα είναι τα εργαλεία μας.

Τελικά όμως ποιός είναι ο σκοπός του;

Για μένα ο σκοπός του θεατρικού παιχνιδιού είναι να μπορέσω να καταφέρω μέσα στον χρόνο που μου δίνεται να κάνω τα παιδιά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους, να χαλαρώσουν, να εκφραστούν, να χαρούν, να γελάσουν και τελικά να μπορέσουν με έναν έμμεσο και χαλαρό τρόπο να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν κάνοντας χρήση όλων των δυνατοτήτων τους.

[Γ.Καλλιβρετάκη]

Advertisements